Gebroken hartje

Dicentra spectabils

Het gebroken hartje (Dicentra spectabilis), soms ook tranend hartje genoemd, is een plant die al heel lang in cultuur is. Het is een 60-80 cm hoge vaste plant.

Aan de sappige, rijk vertakte, opgaande stengels bevinden zich grijsgroene bladeren die zijn samengesteld uit meerdere, tamelijk grote, drietallige deelblaadjes. Een goed ontwikkelde plant kan na verloop van tijd een ruimte van circa 1 m≤ innemen. Het blad sterft echter vrij vroeg in het jaar af en laat dan een grote leegte achter.

Het gebroken hartje bloeit van mei tot juni. De roze tot rozerode bloemen met wit centrum hangen naast elkaar aan de lange, overhangende bloemstengels. De twee buitenste, roze kroonbladeren vormen samen een hartje, terwijl de twee binnenste, witte kroonblaadjes eindigen in een traantje, dat vanuit het hartje tevoorschijn komt. De witte kroonblaadjes omgeven de stempel en de meeldraden.

Dicentra spectabilis Alba

Het gebroken hartje komt van nature voor in China, Korea en Oost-SiberiŽ, waar hij groeit op open plekken in vochtige bossen en lichtbeschaduwde bosranden.

Het gebroken hartje wordt net als Dicentra formosa veel aangeboden als tuinplant. Er bestaat ook een soort met volledig witte bloemen en lichter gekleurd blad (Dicentra spectabilis 'Alba').

Wij leveren momenteel alleen Dicentra spectabilis en Dicentra spectabilis 'Alba'

Voor onze dicentra's doen we alle werkzaamheden in eigen beheer. Dus van stek tot en met afleverbare plant.

We hebben geen particulieren verkoop. Voor deze levering is elke maatvoering en verpakking mogelijk.